Lussebullsbak!

Ja, nu är det lussebullsbak för full rulle här i vårt kök. Vi hade inte hunnit baka det tidigare, så idag passade ju perfekt! Mamma hade fått något nytt recept så det ska bli spännande att se hur dom blir. Jag har höga förväntningar!

God jul!

God jul på er alla!

Det blev inga bilder på kola tyvärr, för något hände med chokladen så att dom blev helt konstiga. Och det är ju inte så kul att lägga ut bilder på inte så fina saker! Men som komensation blire en bild på macaronerna jag bakade häromdagen!
Fast det där är dom som blev lite mindre snygga som blev över, men det såg lite festligt ut ändå med färger och sånt!

Lakritskola

Idag kokade jag lakritskolan igen och den är ju förjädra smarrig! Ändrade dock lite, hade i lite mer turkisk peppar och så här gjorde jag:

Ingredienser:
1dl krossade turkiska pepparkarameller (eller andra hårda lakritskarameller fungerar säker lika utmärkt)
3dl socker
3dl grädde
1dl sirap
1msk glukos (inte behövligt)

Sen är det bara att blanda alla ingredienser i en kastrull och koka till ungefär 118-121 grader. När kolan klarar kulprovet, alltså man droppar lite kola i ett glas med kallt vatten och om man kan rulla kolan till en liten kula, så är den klar! Sen kanske man vill ha den lite hårdare och då är det bara att koka längre! Bilder kommer imorgon för jag har inte hunnit fota än.
God kväll!

Igår

Igår blev det som sagt mycket stök i köket. Bakade två satser macroner och doppade cakeballsen. Allt gick nästan lite för bra, tills jag skulle grädda sista satsen macroner. ALLA kakor, utom typ fjorton stycken, sprack. Jobbigt läge. Mamma fick köpa mandel på vägen hem från jobbet för allt mandelmjöl var slut. Så vid nio började jag om från början med pepparkaksmacronerna. Höll tummarna för att dom inte skulle spricka igen, vilket dom gjorde. Dock klarade sig lite fler och jag fick ihop lagom många hela kakor. Som tur var. Men fy tusan vad nervigt det var! Jag förstår inte varför dom sprack, jag gjorde exakt som jag gjort tidigare och det har aldrig hänt förut. Mycket konstigt.

Lite rosa kakor.
Och lite gula.

Några trasiga...

Redo för choklad.

Klara!

Och sen måste jag bara visa vilken superfin kakburk min vän Sara hade med sig från spanien till mig!

Fullt upp!

Oj, förra veckan var det full rulle med skola och fixa det sista innan lovet! Men i fredags kokade jag hur god lakritskola som helst. Hade dock velat ha lite starkare lakritssmak så nästa gång (typ imorgon) tänkte jag ändra lite. Lägger ut receptet då också!

I söndags gjorde jag hi-hat cupcakes och gjorde lite annorlunda där också. Jag tyckte att det var så svårt att få sockret att lösa sig sist när jag gjorde toppingen, så nu vispade jag upp äggvitorna med lite florsocker. Sen kokade jag upp ca 1dl vatten med sockret så att det löste sig. Hällde jag i sockerlagen i äggvitorna under vispning och vispade tills det svalnat. Det blev hur bra som helst

Idag har jag också lite fullt upp. Mammas jobbarkompis har beställt tre satser macroner och en sats cakeballs tills imorgon. Jag började igår efter skolan så jag har två satser macroner kvar och sen måste jag doppa cakeballsen och göra fyllningana till macronerna för dom tänkte jag inte lägga ihop förens imorgon!

Bilder och sånt kommer lite senare idag!

Mazariner!

Yes, igår blev det mazariner! Gjorde enligt det här receptet. Dom blev hur goda som helst!

Mazariner:

Mördeg
200 g smör
7 dl vetemjöl
1 dl socker
1 st ägg
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
400 g mandelmassa
200 g smör
5 st ägg
Glasyr:
200 g florsocker
1 msk citronsaft
0.25 dl vatten

Se först och främst till äggen och smöret är rumstempererade innan du börjar baka. Börja sedan med att blanda alla ingredienserna till mördegen till en deg. Ju mindre man knådar desto mörare blir kakorna sen. Tryck sedan ut degen i aluminium formar.

Rör sedan ihop smör och mandelmassa till en smet. Tillsätt sedan äggen ett i taget och se till att smeten inte skär sig. Om det skulle göra det kan man dock värma litelite i micron och sen fortsätta blanda. Klicka sedan i smeten i formarna, max tre fjärdedelar av formen, och grädda sedan i 150 grader i 10 minuter.

Rör sedan ihop alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm till 40 grader. Stryk sen på glasyren på kakorna.

Färdigt! Har tyvärr ingen bild, men dom såg ut som mazariner gör mest ändå!

Mazariner

Ikväll hade jag tänkt baka mazariner! Min far tyckte att det skulle vara smarrigt nämligen. Har dock aldrig försökt mig på det, så kan bli spännande!

Förhoppningsvis blir dom lika fina som den här...


Macaronbak!

Igår kom Louise hit och sen blev det macaroner för hela slanten. Med pepparkakssmak efter mamis önskemål. Och goda blev dom! Använde samma recept som vanligt och gjorde vitchokladkräm med pepparkakssmak. Det enda som var mindre bra var att det inte blev så stark färg på dom, den liksom bleknade lite i ugnen. Jaja, bättre lycka nästa gång!

Louise spritsar för fullt!
Sådärja!

På eftermiddagen kom världens finaste mormor och morfar hit och med sig hade dom massor med gott! Min mormor är helt makalös i köket, hon kan både laga mat och baka så att man blir avundsjuk. Med sig hade dom perfekta pepparkakor, lussebullar,smörgåspepparkakor och sen hade morfar kokat fudge. Åhåå.

Dom runda bröden är förmodligen världens godaste smörgåspepparkakor. Ååh

KeyLimeTriffle

Receptet är superenkelt och resultatet blir helt fantastiskt gott! Sött men ändå fräscht. Det här receptet är egentligen för fyra personer, jag brukar dela upp till 6 portioner och ändå blir det rätt mycket.
11 digestive kex
75g smör

Krossa kexen till små smulor. Detta görs enklast genom att lägga kexen i en påse och sedan krossa dom i den. Smält sedan smöret och blanda med kexen. Strö ut lite av blandningen i botten av 6 glas.
5 äggulor
1 burk (ca 400g) sötad kondenserad mjölk
1dl limejuice

Vispa äggulorna och den kondenserade mjölken fluffigt med elvisp/köksmaskin i ca 5min. Tillsätt limen och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt ev mer juice. Varva sedan fyllningen med resten av kaksmulorna i glasen. Ställ i kylen minst 3 timmar före servering. Det är inte nödvändigt men jag tycker att den blir godare efter några timmar. Sen kan man garnera med lite bär, t.ex hallon, om man vill!


Ikväll blire recept

Hade tänkt baka ikväll, så då kommer det recept. Vet dock inte riktigt vad jag ska baka än så förslag mottages varmt! Tänkte även kila förbi Hötorgshallen och köpa mandelmjöl för jag har tre satser macroner att baka sen till jul. Det blir nog skoj!

Muffins!

Ikväll blev det muffins med hallon och antingen cocostopping eller citrontopping. Smarrigt! Grundmuffinsen är enligt det här grundreceptet, fast la ett hallon i varje form innan gräddning. Sen gjorde jag den här frostingen och smaksatte en del med citron och den andra med cocos!
Citron

Cocos (haha måste lära mig att spritsa snyggare)
God kväll!

Viol- och lakritsmacaroner

Insåg igår, efter att ha varit inne på cakedesigns hemsida, att butiken ligger bara tio minuter från där jag bor. Så jag och min, min mami och min papi åkte dit och brunpastafärg, violettpastafärg, nya spritspåsar och fina julformar fäljde med oss hem! Mycket trevligt!
Väl hemma bakade jag viol- och lakritsmacaroner! Gjorde enligt det här receptet som vanligt. Men hade i lite viol essence i smeten och färgade den lila.

Till fyllningen hade jag:
2dl grädde
10 lakritsfiskar från mallaco
150g vit choklad
Lite lakritsessence

Jag började med att skära lakritsfiskarna i mindre bitar. Sen kokade jag upp ca 1,5dl grädde tillsammans med fiskarna och rörde till dom smälte. Sen fick jag ha i lite mer grädde under tiden, och alla bitar löste inte upp sig helt. Sen silade jag grädden så att lakritsbitarna försvann, sen i med chokladen och rörde tills den smält. Sen hade jag i lite lakritsessence men det är inte nödvändigt. Sen in i kylen en stund och sen ut på macronerna. Man kan ju förstås ha i lite mer grädde om man tycker att den är för fast.

Hi-Hat muffins

Yes, igår var det muffins bak! Eller, jag gjorde chokladmuffinsen i torsdags men toppingen och det igår. Och dom blev hur smarriga som helst! Använde mig av Leilas recept:

Chokladmuffins:
3 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g choklad
Bärja med att sätta på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i det tillsammans med gräddfilen och kaffe. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd försiktigt i äggsmeten. Smält 100g choklad och tillsätt. Klicka ut smeten i formar och grädda i ca 15 minuter. Låt sedan muffinsarna svalna.

Maräng:
4 äggvitor
2 msk florsocker
4 dl strösocker
1 dl vatten
1 tsk vaniljsocker

Vispa upp äggvitorna till ett fast skumm, tillsätt florsocker och vaniljsocker. Koka upp vatten och socker tills sockret löst sig helt. Tillsätt sedan sockerlagen i äggvitorna under vispning. Vispa tills marängen svalnat. Spritsa sedan smeten på chokladmuffinsarna och låt stelna i kylen i minst 20 minuter.

Chokladöverdrag:
250 g choklad (det ska egentligen vara mörk, men jag tog mindre mörk och det blev gött det också)
2 msk olja
Smält chokladen tillsammans med oljan över vattenbad. Låt chokladen svalna lite och doppa sedan muffinsen i chokladen. Ställ i kyl igen för att stelna.
Nu blire till att skålla och mala mandel, i eftermiddag blir det viol- och lakritsmacaroner!

Imorgon och på lördag, då jäklar!

Uuh hinner inte baka idag heller, det börjar ju klia lite i fingrarna nu! Men imorgon tänkte jag ge mig på att göra hi-hat muffins, dom ser så himlans goda ut!

Sen på lördag blir det nog viol och lakritsmacaroner. Jag och pappa satt i bilen höromdagen och snackade smaker, och det lät ju smarrigt!
Baka lugnt så länge!

RSS 2.0