Bonbon cookies recept

Nu är jag färdig och kakorna blev goda! I det receptet jag använde skulle det bara vara mandelmassa i, men jag tog mina vita chokladlinser med jordgubb och apelsin smak, packade in dom i mandelmassa och sen i kakdegen. Gjorde bara halva grundreceptet också, för annars hade det blivit himla många! Så på det här receptet blir det ca 40-45 stycken. Och sen är det lite konstiga vikter på ingredienserna men det är bara för att jag omvandlade från oz och cups till gram.


Recept ca 40st:
192g vetemjöl
113g rumstempererat smör eller margarin
42g florsocker
30g mjölk
½tsk vaniljsocker
Ev mandelmassa, choklad eller vad man nu känner för att ha inuti kakorna.

Börja med att sätta ugnen på 190 grader. Blanda sedan alla ingredienser, ja utom mandelmassan eller vad man nu ska ha i mitten, till en deg.

Sen kan man färga degen om man vill. Jag delade upp den i två delar, den ena blev rosa och den andra orange.

Så här ser chokladlinserna ut förresten. Dom rosa smakar jordgubb och dom orangea apelsin. Jag tog två linser och bakade in i marsipan. Sen ska man linda in fyllningen man valt i kakdeg och forma till en boll.

 

Så här såg det ut innan gräddning.

Sen ska dom gräddas i 10-12 minuter, undersidan av kakorna ska vara gyllenbruna när dom är klara. Låt sedan kakorna svalna helt innan du har på frosting, det tar ca 30 minuter.

För vaniljfrosting:

128g florsocker

1½tsk mjölk

1tsk vaniljsocker

 

För chokladfrosting:

128g florsocker

2tsk mjölk

40g smält choklad som svalnat

1tsk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienser. Tillsätt extra mjölk om det behövs.

Sen är det bara att smeta på! Till dom med apelsin i gjorde jag chokladfrostingen och till dom med jordgubb gjorde jag vanilj. Sen hade jag på lite strössel och sånt för det brukar ju liva upp!


Bonbon cookies

Gled in på den här bloggen och blev lite inspirerad att göra Bonbon cookies. Dom var tydligen inne på 50-60-talet och det är ju oftast trevligt! Så, nu ska jag ge mig på ett försök på det här receptet!
Så här ska dom alltså se ut. Bilden hittade jag på google.

Recept Macaroner

Receptet har jag lånat från mytartelette.
Ingredienser
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel (mal lite extra för det blir mindre när man siktar)
150g florsocker
Till sockerlag:
150g socker
50g vatten
Jag brukar börja med att väga upp allt innan jag börjar baka. Det blir lite behändigare sen då.
Börja med att skålla mandlarna så att skalet försvinner. Mal dom sedan i en mandelkvarn. Sikta mandeln så att alla stora bitar försvinner. Se till så att det blir 150g.
Blanda siktat florsocker och mandel i en skål.
Vispa upp 60g äggvita till ett mjukt skum. Tällsätt 35g socker under tiden som du fortsätter vispa.
Koka upp sockerlagen. Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp och koka tills temperaturen når 118 grader, det är alltså himla bra att ha en termometer till hands här!
Häll sedan försiktigt sockerlagen i dom uppvispade äggvitorna under vispning på låg fart. Öka sedan till medium-hög fart och vispa tills marängen svalnat helt (10-15min)
Blanda dom resterande 60g äggvita med mandeln och florsockret. Nu blev min smet lite brun för jag hade lite kanel i. Annars är det smart att färga den här smeten om du vill ha färg på macaronerna sen.
Vänd sedan i marängen i mandelblandningen. Mixa ihop till en trögflytande smet, var försiktig så att du inte blandar för mycket. Fast inte för lite heller, det kan vara lite trixigt, men det brukar oftast bli bra.
Spritsa sedan ut smeten på en plåt. Typ en femkronas storlek brukar vara är lagom.
Grädda sedan i 160 grader i 10-15 minuter. Kakorna ska inte få färg, utan när dom släpper från bakåplåtspappret (eller sånt i typ plast, kommer inte ihåg vad det heter, men det funkar bättre än bakplåtspapper tycker jag i alla fall) brukar dom vara klara.

Sedan är det bara att göra valfri fyllning. Jag gjorde vitchokladtryffel smaksatt med pepperkaka första advent i ära! Så här gör man den:

Ingredienser:
130g vitchoklad
ca 0.75dl grädde
ca 2-3 tsk pepparkakskrydda

Koka upp grädden. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt den hackade chokladen och krydda. Ställ kallt en stund så att det blir en fastare konsistens. Spritsa sedan på hälften av kakorna och sätt dom andra som lock.
Ja, tryffeln går ju att smaksätta och färga hur man vill. Ta bara bort pepparkakskryddan och tillsätt något annat!

Och violá! massor av smarriga macaroner att njuta av!

Macaroner

Nu har jag bakat macaroner hela morgonen! Det är nog nästan en av mina favoritsaker att baka, just för att det tar en stund. Det ska bli pepparkaksmacaroner sen när dom är klara, men hade ingen grädde så kan inte göra den vitachokladfyllningen jag tänkte smaksätta med pepparkakskrydda. Men ska handla det sen, så då kommer bilder och recept!

Citron- och vit chokladkräm med kola-rabarber

Okej, här kommer receptet på efterätten jag gjorde idag!

Citron och vit chokladkräm:
100g vit choklad
120g kesella
2,5dl turkisk yoghurt
Rivet skal från en citron
Kola-rabarber:
0,5dl socker
2dl grädde
1 3/4dl ljus sirap
100g rabarber
ev lite kanel eller kardemumma
Börja med att smälta chokladen över vattenbad. (Eller i micro om man vill)
Blanda chokladen, kesella, turkisk yoghurt och citronskal och vispa ordentligt.
Ungefär så här ser det ut sen.
Kola-rabarber:
Koka upp grädde, sirap, socker och kardemumma eller kanel. Koka tills det fått en ljusbrun färg. Ju längre man kokar desto segare kola. När kolan är lagom färg, tillsätt rabarber och koka tills dom mjuknat.
Lägg sedan kola-rabarbern i botten på glas, eller skålar eller vad man nu vill servera ur.
Klicka sedan på krämen och lite hallon på toppen!

Fika

Nu har jag och mami precis fikat. Vi åt upp lite av det som fanns kvar från veckans bak. Himla mysigt!
Nu ska jag göra efterätt, det blir Citron- och vit chokladkräm med kola-rabarber. Receptet hittade mamma i någon tidning och var från en av finalisterna i Årets hemmakonditor från chokladmässan. Det är hur gott som helst!
Det jag och mamma mumsade på idag. Testade mig på att göra cakeballs igår, jätteenkelt. Gjorde med digestivekex och jordnötssmör. Hade dock i lite florsocker och lite grädde för jag tycker att jordnötssmör blir så himla torrt annars.

Frosting till muffins!

Glömde skriva hur jag gjorde frostingen till muffinsen häromdagen. Receptet är från boken Muffins och det brukar bli smarrigt! (Det blir dock rätt mycket, så om man inte har så många muffins eller gör små kan man göra halva receptet.)

Marängsmörkräm:
4 äggvitor
250g socker
En nypa salt
250g smör, rumstempererat
Vaniljsocker

Blanda äggvitor, salt och socker i en skål. Värm över vattenbad tills sockret löst sig helt, rör under tiden så att inte äggvitan stelnar. Har man för brottom och inte låter det göra det så blir inte frostingen slät sen. Vispa sedan upp det tills marängen fått sin fulla storlek. Blanda i smör vaniljsocker och vispa tills smöret är helt i blandat. Sen är det bara att smaksätta, färga eller vad man nu känner för och sen dekorera sin muffins!

(Ja, och självklart smaksatte jag med pepparkakskrydda till pepparkaksmuffinsen.)

Marängkakor

Idag har jag bakat marängkakor på beställning av pappa! Hur enkla som helst att göra och dom blir supergoda. Här kommer receptet!
Botten:
250g vetemjöl
200g smör eller margarin
70g socker
Sätt ugnen på 175 grader. Bland alla ingredienser och knåda till en deg.
Dela degen i 3-4 delar och rulla till längder.
Lägg längderna på en plåt och platta till. Grädda i 6-8 minuter. Kakorna ska bara resa sig, inte få någon färg.
Maräng:
4 äggvitor
3dl socker
Värm äggvitorna och sockret i en skål över vattenbad. Värm till sockerkristallerna löst sig och var noga med att röra så att inte äggvitan stelnar.
Vispa upp till ett hårt skum.
Ungefär så här ser det ut när det är klart.
Bred marängen på dom förgräddade längderna. (Jag hade citronessence och gul karamellfärg i marängen på längden längst bort, det är därför den ser lite annorlunda ut) Grädda sen i 8-10 minuter beroende på hur spröd maräng du vill ha. När marängen är färdiggräddad, stäng av ugnen och låt kakorna stå kvar en stund.
Sådärja! Skär kakorna i sneda bitar med en kniv som doppats i kallt vatten och sen är det bara att njuta!

Skola är inte så viktigt jämt

Hej!
Idag var jag inte alls sugen på att gå i skolan, så efter lunch åkte jag hem. Köpte med mig saffran, pepparkakskrydda, mandelmassa och nya fina muffinsformar hem. Det blev pepparkaksmuffins och saffransmuffins med mandelmassa och vit apelsinchoklad.

Det var säsongspremiär för julsmaker idag! Det blev smarrigt (fast mina mattekunskaper svek mig när jag skulle dela 250 i två och trodde det var 175, hade alltså lite för mycket socker i frostingen = sockret löste sig inte helt).

Grundrecept muffins:
150g smör
2dl socker
2 ägg
1tsk vaniljsocker
½dl mjölk
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
Vispa smör och socker poröst.
Rör i äggen ett i taget. Tillsätt mjölk och vaniljsocker.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt sedan i smeten.
Sedan är det bara att smaksätta som man vill! Jag delade upp smeten i två skålar. I den ena tillsatte jag pepparkakskrydda och i den andra saffran.

I formarna med saffranssmet la jag mandelmassebitar och det orangea är apelsinchoklaslinser.

Pepparkaksmuffinsarna lät jag vara som dom var, för dom skulle jag ha frosting på!

Sådär ja, i och med att jag hade för mycket socker i blev det inte riktigt bra. Det blev inte snygg när jag spritsade heller. Men smaken var det inget fel på i alla fall!


Pepparkaksmuffins.
Hare bra!


RSS 2.0