Silviakaka

Här kommer då receptet på Silviakakan, jättelätt och smidig att göra!

Ingredienser
2 ägg
1dl socker
1dl mjöl
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1dl kallt vatten

Vispa upp ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt i äggsmeten. Blanda i vatten. Häll och smörad och bröad springform och grädda i 175 grader i 35 minuter.

Glasyr
100g smör
1dl socker
1 äggula
1tsk vaniljsocker

Smäl smöret. Blanda i resten av ingredienserna, var noga så att inte äggulan koagulerar. Bred sedan glasyren på kakan och strö över kokos. Klart!


Fika

Igår så blev det en sats citronmacroner. Det är nog den populäraste smaken här hemma, sjukt god!

Just nu håller jag på att baka Silviakaka och det var himla längesen jag gjorde det faktikst. Tre år sen, minst! Det kommer några vänner över på fika i eftermiddag och jag kände att bara macroner var lite tråkigt. Så då kom jag på att Silviakaka faktiskt är rätt smarrigt och enkelt att göra, jag har inte all tid i världen på mig idag. Receptet kommer sen när jag är klar!

Uppdaterat recept sega chocolatechip cookies.

Här kommer receptet på kakorna jag bakade i fredags. Dom blev precis lagom sega och riktigt smarriga. Nu tror jag att repetet är fulländat faktiskt.

Recept ca 20 kakor:
120g smör
1 ½ dl brun farin
1 ägg
1½ tsk vanillinsocker
1dl sirap
1 rågad dl socker
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk bikarbonat
3-4 msk kakao
100 g choklad

Börja med att smälta smöret. Vispa sedan ihop farin, ägg och vaniljsocker. Häll i det smälta smöret och blanda ordentligt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna, utom chokladen, och blanda tills det blir en tjock massa. Hacka chokladen grovt och blanda i den. Rulla degen i kulor, eventuellt rulla degen till en tjock rulle och skär skivor, och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta ut kulorna lite lätt. Grädda i ugn i 175 grader ca 9-10 minuter. Klart! Kakorna kommer vara lite uppsvällda direkt när dom kommer ur ugnen, men blir platta när dom svalnat!


Chocolatechip cookies igen!

Jag är lite så där att jag inte ger upp förens jag är nöjd, förens det är perfekt. Och just nu är jag lite insnöad på chocolate chip cookies, så jag håller på och mixtrar och ändrar och lägger till ingredienser i receptet.
Juste nu har jag en plåt kakor i ugnen där jag tillsatt ungefär en deciliter sirap, tog lite mindre smör och lite mer farinsocker. Och för tillfället ser dom riktigt fina ut så det blir spännande att se vad det blir av dom! Kommer självklart med en uppdatering senare!

Whoopie pies

Japp, nu har även jag gett mig på dessa kakor. Har sett dom i massor bloggar men bara skummat igenom, och OJ vad jag har gått miste om något. Jättesmarrigt ju. Jag gjorde hallon med creemecheasefrosting och choklad med marängsmörkräm. 

Grundereceptet är lånat härifrån:

100 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk salt
1/2 dl mjölk

Vispa smör och socker poröst. Knäck i ägget och vispa ihop. Blanda resten av dom torr ingredienserna och blanda i smeten. Häll i mjölken och blanda försiktigt.

Spritsa ut på plåt med bakplåtspapper med rund tyll, lite större än en femkrona. Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. Kakorna ska inte få någon färg, utan mjuka men färdiggräddade.

I dom som smakade hallon hade jag lite hallonessence i smeten, och dom med chokladsmak hade jag lite kakao i.

Som fyllning gjorde jag creamcheesefrosting, receptet också lånat härifrån:
2 dl vispgrädde
200g cremecheese
½ tsk vaniljsocker
ca 1 dl florsocker (ev lite mer och den inte blir tillräckligt söt)

Börja med att vispa grädden. Blanda cremecheeasen, vaniljsocker och florsocker i en bunke och blanda sedan i grädden. Blir den för lös kan man ställa in den i kylen en stund för att stelna lite. Sedan är det bara att bre på en kaka och sätta en annan över, som när man gör macroner.

Till dom med choklad gjorde jag marängsmörkräm:

2 äggvitor
125g socker
En nypa salt
125g smör, rumstempererat
Vaniljsocker

Blanda äggvitor, salt och socker i en skål. Värm över vattenbad tills sockret löst sig helt, rör under tiden så att inte äggvitan stelnar. Har man för brottom och inte låter det göra det så blir inte frostingen slät sen. Vispa sedan upp det tills marängen fått sin fulla storlek. Blanda i smör vaniljsocker och vispa tills smöret är helt i blandat.


RSS 2.0