Chocolatechip cookies med mjölkchokladlinser och pecannötter

Idag blev det chocolatechip cookies igen, fast den här gången var själva kakan naturell och sen hade jag mjölkchokladlinser i. Det blev hur gott som helst. Utgick ifrån det här receptet, men jag ändrade lite. Tog bort kakaon och ändrade lite andra mått.

Ca 20 kakor
120g smör
1 ½ dl brun farin
1 ägg
2 tsk vanillinsocker
½ dl sirap
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk bikarbonat
100 g choklad
ev pecannötter eller andra nötter

Börja med att smälta smöret. Vispa sedan ihop farin, ägg och vaniljsocker. Häll i det smälta smöret och blanda ordentligt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna, utom chokladen och nötterna, och blanda tills det blir en tjock massa. Hacka chokladen grovt och blanda i den. Rulla degen i kulor, eventuellt rulla degen till en tjock rulle och skär skivor, och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta ut kulorna lite lätt och lägg eventuellt på nötterna. Grädda i ugn i 175 grader ca 10-12 minuter. Klart! Kakorna kommer vara lite uppsvällda direkt när dom kommer ur ugnen, men blir platta när dom svalnat.


Citronmarängpaj med vit choklad i portionsformar

IGrå gjorde jag citronmarängpaj i portionsformar. Jag gjorde enligt det här receptet, fast jag bytte ut ½dl socker mot 100g vit choklad i fyllningen och det blev riktigt lyckat! Jag förgräddade skalet i ca 8minuter först, och sen gräddade jag hela pajerna i 35 minuter.


Brownies!

Häromdagen så bakade jag brownies första gången någonsin. Jag använde mig av receptet ur Bonniers kokbok och det blev jättebra! Uteslöt dock nötterna. Sen gjorde jag en chokladkräm och bredde över. Godast blev dom när dom stått i kyl över natten!

Brownies ca 40 stycken
4 ägg
3dl socker
200g smör
200g mörk choklad
120g vetemjöl
1tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar och låt smälta med smöret.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i ägg blandningen. Blanda i smörchokladen. Häll smeten i en ungsform täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Kakan ska stanna men inte vara torr innuti.

Chokladkräm
ca ½dl grädde
100g choklad
Värm upp gädden i en kastrull. Tag bort från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt smälta med grädden. Ställ att svalna en stund, bred sedan över kakan och låt stelna i kyl. 


Cheesecake

I söndags gjorde jag cheesecake till efterrätt. Jag använde receptet ur Bonniers kokbok, fast jag modifierade det lite.

Botten
100g digestivekex
40g smör
1½ msk socker

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa digestivekexen till små smulor. Smält smöret och blanda med kexen och sockret. Tryck ut i botten på en smörad form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen ca 13-15 minuter.

Fyllning
400g naturell cream cheese
100g crème fraiche
1 1/4 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
2 små ägg

Rör cream cheese mjuk och tillsätt crème fraiche. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och citronskal. Blanda i äggen ett i taget tills smeten är jämn. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i en timme. Lossa formens kant när kakan fortfarande är lite ljummen.

Jag tycker att kakan blev godare när den stått i kylen en liten stund. Jag gjorde en hallonsås att servera med och det blev jättegott. Då kokade jag bara hallon med lite florsocker, mixade och sen silade.

Wienerbröd!

Igår bakade jag wienerbröd och det var ett jäkla kavlande! Jag fyllde med aprikosmarmelad och hade honung och pekannötter på toppen. Blev riktigt gott! Återkommer med bilder och sånt senare.

Chokladmuffins med vitchoklad och jordnötssmör

Ca 12 muffins
150g smör
2dl socker
2 ägg
1tsk vaniljsocker
½dl mjölk
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
2msk kakao
50g vit choklad

Vispa smör och socker poröst. Rör i äggen ett i taget. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver i en skål och rör i smeten försiktigt. Hacka den vita chokladen och tillsätt. Gör sedan jordnötssmörsfyllningen:

Jordnötssmörfyllning
Jordnötssmör
Smör (flytande margarin eller smält smör)
Sirap
Salt

Jag mätte inte upp utan tog lite av varje. Det ska bara vara lite smör och sirap, så att jordnöttsmöret blir lite lösare och inte så "torrt". Saltet är också efter smak, jag tycker att det är gott när det är lite saltsött.

Först klickade jag ut lite smet i formarna, sen en klick jordnötssmör och sen lite smet över. Så att jordnötssmöret blev inbakat i muffinsen. Sen gräddade jag i 200 grader i ca 15 minuter. Och det är viktigt att man inte gräddar för länge för då blir muffensen bara torra och tråkiga.

Resultatet av det här blev helt sjukt gott!

 




Muffins med äpple och kanel

Dom här muffinsarna blev hur goda som helst!

Ca 12 muffins
150g smör
2dl socker
2 ägg
1tsk vaniljsocker
½dl mjölk
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
hallon
ca 50g vitchoklad

Vispa smör och socker poröst. Rör i äggen ett i taget. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och tillsätt i smeten. Fyll muffinsformar till max 3/4. Sen trycker man i fyllningen, i det här fallet:

Äpple och kanel
1 äpple
Lite socker
Lite kanel
Lite kardemumma

Skala äpplet och skär i bitar. Lägg i en skål och blanda med socker, kanel och kardemumma. Ställ in i micron på låg effekt i ca 1-1½ minut. Sockret ska lösa sig lite och bli lite såsigt. Sedan är det bara att lägga en klick äpplen i mitten av muffinsarna och trycka ner lite med en sked.

Sen gräddar man i mitten av ugnen, 200 grader i ca 15 minuter.


Massor med muffins!

Nu har jag en plåt muffins inne i ugnen. Hälften är chokladmuffins med jordnötssmör och lite vit choklad i och dom andra är med äpple och kanel. Blir antingen supergott eller inte så supergott, jag hoppas på det förstnämnda! Återkommer med bilder och sånt sen, ciao!

RSS 2.0