Chocolatechip cookies

Igår bakade jag kakor. Jag var så himla sugen på chocolate chip cookies, så jag letade upp ett recept och hittade det här, som jag lånade. Jag gjorde dock halva satsen och det blev ca 20 kakor, om inte några fler. Jättegoda blev dom också! Dom här kakorna blir dock lite mer "hårda", vill man ha kakor som mer liknar sevenelevens kakor så är det här receptet bättre: Sega chocolatechip cookies.

150g smör
1 1/4 dl brun farin
1 ägg
1½ tsk vanillinsocker
1 rågad dl socker
3.75 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk bikarbonat
2-3 msk kakao
100 g choklad

Börja med att smälta smöret. Vispa sedan ihop farin, ägg och vaniljsocker. Häll i det smälta smöret och blanda ordentligt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna, utom chokladen, och blanda tills det blir en tjock massa. Hacka chokladen grovt och blanda i den. Rulla degen i kulor, eventuellt rulla degen till en tjock rulle och skär skivor, och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta ut kulorna lite lätt. Grädda i ugn i 175 grader ca 10minuter. Klart! Kakorna kommer vara lite uppsvällda direkt när dom kommer ur ugnen, men blir platta när dom svalnat!

Kolapaj

God kväll!

Jag har precis bakat klart en kolapaj, som nu bara ska stelna och sedan smakas. Jag hittade receptet här, första bidraget i nyårstävlingen, men gjorde en annan pajbotten som brukar bli fantastiskt god. 

Botten
150g smör
3dl mjöl
1dl socker
1tsk bakpulver

Smält smöret. Blanda med mjöl, socker och bakpulver. Tryck ut i en pajform. Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter. Skalet ska bli gyllenbrunt.

Fyllning
1½ dl grädde
1 dl farinsocker
½ dl socker
1½ dl mörk sirap
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
125g smör

Blanda alla ingredienser utom smör i en kastrull. Värm upp under omrörning. Koka sedan i ca 12 minuter, eller tills smeten klarar kulprovet. Min hade uppnått 123 grader efter ganska exakt 12 minuter och det borde bli lagom. Tillsätt sedan smöret och blanda till en slät smet. Häll sedan fyllningen i skalet och låt stelna i ca 2 timmar.

Enligt min pappa så var pajen "sjukt god" och "bland det godaste jag ätit", och både mamma och bror tyckte att den var smarrig. Nästa gång tror jag nog att jag tar bort kakaon för att få mer kolasmak, nu smakade den ganska mycket chokladkola. Men det var absolut inte sista gången jag gjorde den!

Citronmarängpaj

Den här pajen gjorde jag som sagt förra helgen. Jag gjorde den i alluminiumformar (likadana jag använde när jag gjorde mazariner) och gjorde i portionsstorlekar istället för en stor paj. Det blev mycket lyckat! Tyvärr hann jag inte ta några bilder.

Pajskal
150g smör
3dl vetemjöl
1dl socker
1tsk bakpulver

Smält smöret. Blanda med mjöl, socker och bakpulver. Tryck ut formen/formarna. Grädda i 175 grader i ca 7 minuter. När skalet är färdiggräddat, sänk ugnen till 150 grader.

Fyllning
2 citroner rivet skal + saft (ca 1 och 1/4 dl)
1dl pressad apelsinsaft
1dl vatten
2 ½msk maizena majsstärkelse
1dl socker
75g smör
3 äggulor (spara vitorna till marängen)
1 ägg

Tvätta citrusfrukterna noga. Blanda skal, citron, apelsin och vatten i en kastrull. Vispa ner maizena och socker. Koka upp under vispning. Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt smör och blanda ordentligt. Vispa sedan i äggen under omrörning, det är viktigt så att dom inte koagulerar. 

Maräng
4 äggvitor
2dl socker

Vispa äggvitorna + lite av sockret på låg hastighet i någon minut. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett fast skum. 

Häll den varma citronfyllningen i pajskalet. Klicka sedan marängen ovanpå. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, 150 grader i ca 1 timme.

Låt sedan stå 2 timmar innan den skärs upp.

Macroner med apelsinchoklad

Jag gjorde som vanligt enligt det här receptet. Fyllningen gjorde jag så här:

ca 3-3,5 msk grädde
125g marabou apelsinchoklad

Först kokade jag upp grädden i en kastrull. Sen tog jag bort den från plattan och tillsatte chokladen och rörde tills den smälte.

Det blev jättegott, fast jag tror att det kanske hade blivit lite godare om man tog kanske 100g marabou och 25g mörk choklad.



Muffins med hallon och vitchoklad

150g smör
2dl socker
2 ägg
1tsk vaniljsocker
½dl mjölk
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
hallon
ca 50g vitchoklad

Vispa smör och socker poröst. Rör i äggen ett i taget. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och tillsätt i smeten. Fyll muffinsformar till max 3/4. Tryck i hallon och bitar av vitchoklad. Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

Recept om en stund!

Oj har inte hunnit blogga, men förra helgen så gjorde jag en jättegod citronmarängpaj till efterätt. Så den tänkte jag lägga upp recept på sen. Och idag har jag hunnit med att baka hallon och vitchokladmuffins och apelsinchokladmacroner. Tänkte lägga upp recepten när jag tagit bilder om en liten stund! Sen blir det lite skärpning framöver med bloggningen.

Fullt upp!

JAg har haft fullt upp sen jul! I tisdags åkte jag till min fina mormor och morfar och hängde. Vi bakade och stökade i köket rätt mycket. Bland annat gjorde jag och mormor macroner, men en halvbra våg och utan termometer. Men dom blev faktiskt himla bra ändå!

Tänkte baka något antingen idag eller imorgon, fast vad vet jag inte riktigt!

Okej, haha inte världens snyggaste kanske, men goda var dom i alla fall!

RSS 2.0