Havrebollar

Igår bakade jag havrebollar, och dom smakade faktiskt nästan som dom man köper! Men mycket vispande var det må jag säga. Hittade i alla fall receptet här (fast halverade) och det var toppen!

Havrebollar ca 12 stycken
135g smör
1,75 dl socker
1,75 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
0,35 msk kakao
½ dl ljummet kaffe
kokosflingor

Vispa smör, socker och vaniljsocker med elvisp på hög fart i ungefär fem minuter. Tillsätt havregryn, kakao och kaffe och vispa i ungefär fem minuter till. Ställ i kyl en liten stund så att smeten stelnar lite. Forma sedan till bollar med hjälp av skedar och rulla i kokos.

Frallor

Oj, har varit lite oaktiv senaste tiden. Förra veckan bakade jag i alla fall dom här kakorna, fast bredde ett lager lemoncurd under marängen. Blev hur smarrigt som helst! Sedan bakade jag jättegoda frallor, ska se om jag ka fixa en bild senare. I alla fall använde jag det här receptet som grund. Men ändrade lite så det blev så här:

Frallor, ca 20 stycken
75 g jäst (1,5 pkt)
50 g smör
5 dl vatten
2/3 msk salt
1 msk socker
10 dl vetemjöl
2 dl rågvetemjöl
Russin

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll sedan i vattnet och värm tills det är 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll i socker och salt. Arbeta in mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg och knåda i ca fem minuter. Knåda in russinen.

Rulla degen till ca 20 bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 15 minuter.

Och voilá, supergoda frallor!

RSS 2.0